Pitepalt

Palt tillagas av rå, malen (eller finriven) potatis, som blandas med mjöl och salt till en någorlunda hård smet. Av denna smet formas runda bollar (paltarna) som fylls, oftast med fläsk men även andra fyllningar förekommer. Paltarna kokas i rikligt saltat vatten.


Palt görs oftast på enbart vetemjöl men även en blandning av vete och korn- eller rågmjöl förekommer, då oftast benämnd som "pitepalt".


Palt äts med smör och lingonsylt. Till palt liksom till många andra mjölrätter är mjölk en vanlig dryck. Ett sätt att äta palt är att skära av toppen på palten och ta ut innehållet (fläsket). Sedan fyller man tomrummet med smör som får smälta.


Efter att man har ätit palt så hamnar man oftast i paltkoma.

Det bör dock tilläggas att palt ser ut som om någon redan har ätit mat och sedan spytt upp det och gjort runda bollar av det. Konsistensen är som en blandning mellan bulldeg och svamp.



Kommentarer
jögge

det lät mindre gott

2007-10-13 @ 23:44:05
Fabbo Pelle

Hmmm! Undra om du inte är nyfiken på palten iaf, med tanke på hur mycket du skriver om den! ;-)
Uppstekt palt är också gott :-)

2007-10-14 @ 09:36:07


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0